Alles over wijnbouw
Wijnbouw
De wijnbouw is een oude tak van landbouw dat bijna geheel tot doel heeft om druivenstruiken te beheren, zodanig dat deze druiven gebruikt kunnen worden voor het maken van voornamelijk wijn.In de “oude” wijnlanden zoals Frankrijk, Spanje en Italië bestaat deze industrie al eeuwen.
De laatste decennia zijn daar de Nieuwe Landen bijgekomen zoals bijvoorbeeld Australië, Nieuw Zeeland, Chili en de Verenigde Staten.
Ook Nederland kan daar aan toegevoegd worden zeg ik met enig chauvinisme. De wijnbouw in Nederland is aardig in opkomst, en de wijngaarden schieten als paddenstoelen uit de lucht. Inmiddels worden er al goede wijnen geproduceerd.
Ik zal op deze site een uitleg geven wat er bij komt kijken om een wijngaard te beheren en hoe het vinificatie proces te werk gaat.
De wijngaard
Je ontkomt er niet aan om toch naar het wijnland Frankrijk te kijken en daar kom je de term terroir tegen. Dit is een term die zich niet eenvoudig laat vertalen. Terroir is veel omvattend, dit is alles wat lokale situatie de druif geeft zoals bodem, en klimaat etc.. . en kan dus enkele kilometers verderop heel anders zijn.Voor de Duitse wijnboer die door en dankzij zijn voor ouders in het bezit is van een prachtige leistenen helling of de Franse wijnboer die in de bordeaux regio in het bezit is van een ondergrond die vergeven is van grind, is afvragen of zijn land geschikt is voor wijnbouw een absurde vraag.
Dit zijn echter wel belangrijke vragen voor de groeiende Nederlandse wijnbouw.
Als je in je eigen tuin of op het stukje land dat je bezit druiven wil gaan verbouwen kan je de grond laten onderzoeken in een laboratorium. Hierdoor weet je welke bemesting nog nodig is, etc.
Belangrijk is te onthouden dat een goede wijn in de wijngaard wordt gemaakt. Je kunt van slechte druiven geen goede wijn maken, maar van goede druiven kan helaas wel een slechte wijn gemaakt worden.
In tweede instantie zou je zeggen dat je ook geen keuze hebt over het klimaat, dit is natuurlijk ook zo maar je kunt wel rekening houden met de druiven soorten.
Er zijn inmiddels veel soorten op de markt die geschikte zijn voor het Nederlandse klimaat.
Door het korte seizoen moeten de druiven sneller rijpen en door vroege regens zouden er schimmels kunnen ontstaan. De druiven moeten, als je niet te veel wilt spuiten, resistent zijn voor schimmels.
Verder is de zon een uitermate belangrijke factor. De zon zorgt ervoor dat tijdens het seizoen de bladeren suikers aanmaken voor de druif, en later in het seizoen breekt het UV de zuren af. Het is dus belangrijk om de druiven struiken genoeg zon te geven.
Het heeft ook de voorkeur om de druiven rijen noord-zuid te plaatsen. Helaas is dit niet altijd mogelijk en zal je moeten handelen naar de situatie ter plaatse.
De druivensoorten
De druivensoorten die wij in onze wijngaard hebben staan zijn allemaal resistent.De Muscat Blue is een blauwe muskaat soort die een heerlijke rosé of een rode muskaat wijn oplevert.
De Muscat Bleu is een resistente rode wijn en tafeldruif. Rijp in eind augustus, begin september. Geeft mooie vrij grote losse trossen met grote bessen die een muskaat smaak hebben. Door de heerlijke smaak belandt deze druif ook regelmatig in de lunch trommels.
De Johanniter is witte druif die minder gevoelig is voor schimmels. Het is kruising van een Riesling met andere resistente soorten.
De wijn hiervan is vol, fruitig en muskaat achtig, door de late zuur afbraak zit er ook vaak een toon van groen appels in deze wijn.
De Solaris is een kruising van Merzling met ander resistente rassen. Deze druif rijpt zeer vroeg af en heeft een zeer hoog suiker gehalte De wijn er van is fruitig en heeft een toon van noten. Door het hoge potentiele alcohol gehalte kan de wijn gebruikt worden voor een Cuvee om ander wijnen op te peppen.
De Regent is een resistente rode druif. De wijn van deze druif is een fruitige wijn met bramen en kers tonen, de wijn is vol en rijk aan tannine. Eind september zijn de druiven zoet, half oktober rijp voor wijn.